Herken je dit?
- ‘Is het normaal dat mijn pleegzoon van 1,5 een erectie heeft als ik hem uit bed haal?’
- ‘Onze kleuter-pleegdochter speelt graag doktertje op haar kamer. Is dat okay?’
- ‘Mijn 16 jarige pleegdochter heeft een vriend van 20 jaar oud. Laat ik hen alleen op haar kamer boven? Help?!
- ‘Mijn pleegkind van 4 laat zich niet afdrogen door mij na het douchen. Zij houdt haar benen stijf bij elkaar. Hoe ga ik hiermee om?’
- ‘Tijdens het spelen met Playmobil speelt dit kind allerlei seksuele situaties uit.’
- ‘Bij onze eigen kinderen ging het bijna vanzelf om over seksualiteit te praten. Maar met onze pleegkinderen is dat toch spannender.’
Helaas hebben veel pleegkinderen al heel wat mee gemaakt voordat ze in een pleeggezin komen wonen. Op seksueel gebied is er bijvoorbeeld soms ver over hun grenzen heen gegaan of zijn er bijzondere denkbeelden op seksueel gebied meegegeven in de opvoeding.
Het Vlaggensysteem is een methode die objectiviteit en neutraliteit rondom seksualiteit bevordert. Daarnaast biedt deze methode criteria (wederzijdse toestemming, vrijwilligheid, gelijkwaardigheid, leeftijds- en ontwikkelingsadequaat, contextadequaat/passend bij de situatie en zelfrespect) en geeft het de mogelijkheid nuances in seksueel gedrag van kinderen en jongeren aan te geven.
Wat biedt deze bijeenkomst jou?
In deze bijeenkomst leren pleegouders wat ze als ‘normaal’ kunnen beschouwen en bij welk gedrag ze bijvoorbeeld alarm moeten slaan bij de hulpverlening rondom het kind. Maar ook hoe ze op een ontspannen manier het gesprek met hun pleegkind(eren) aan kunnen gaan over seksualiteit. Hoe ze kunnen bepalen of iets grensoverschrijdend is of niet.
Yvonne Heerschop, Consulent Kind en Veiligheid binnen Juvent, gaat samen met pleegouders in gesprek over dit thema en de daarbij behorende uitdagingen.
Voor wie?
Voor alle pleegouders en gezinshuisouders in Zeeland die aangesloten zijn bij Juvent, WSG of Timon.
Praktische informatie en aanmelden
Wil jij ook weten wat deze bijeenkomst voor jou en jouw pleegkind kan betekenen? Aanmelden kan tot uiterlijk 31 maart a.s. via onderstaand formulier. Aan deelname zijn geen kosten verbonden.