Wat ik ook zeg of doe, mijn pleegkind is zo gewend alles negatief voor zichzelf op te pakken! Hoe ga ik hem erbij helpen dit anders te leren doen?’”
“Mijn pleegdochter kan zich totaal niet verplaatsen in wat een ander voelt. Alles draait om haar. Daarmee verlopen haar sociale contacten erg moeizaam. Hoe kan ik haar hierbij helpen?”
“Never in the history of calming down, has anyone calmed down by being told to calm down.” citaat van John Farrell) “Maar hoe kan ik mijn pleegkind dan wel helpen rustiger te worden?”

Als we bij pleegkinderen een hersenscan zouden maken, zouden we bijzondere dingen tegen kunnen komen. Met de ‘hechtingsbril’ op, gaan we tijdens deze bijeenkomst kijken naar de hersenontwikkeling bij kinderen met een hechtingsprobleem.
Pleegkinderen waarbij de hechting niet goed op gang is gekomen, hebben vaak moeite met de zelfregulatie van hun zenuwstelsel en emoties. Dan hebben ze hun opvoeders hard nodig om nieuwe, spannende of enge situaties aan te kunnen. Maar hóe doe je dat dan?
En in het verlengde hiervan gaan we kijken naar mentaliseren. Wat is dat precies en hoe kun je door te mentaliseren als pleegouders je pleegkind helpen zich beter te verhouden tot andere mensen?

Tijdens deze themabijeenkomst ‘Hechting de Verdieping’, behandelt Elles Steendijk, gedragsdeskundige en GZ-psychologe bij Juvent pleegzorg, de verdiepende kennis rondom hechting.

Wat leer je?

  • Je wordt je bewust van welke invloed het hechtingsproces heeft op de hersenontwikkeling van je pleegkind en hoe je hierop invloed kunt uitoefenen.
  • Je krijgt inzicht in wat jouw pleegkind nodig heeft als het gaat om co-regulatie en wat je daar als pleegouders in kunt bieden;
  • en hoe je d.m.v. mentaliseren je pleegkind kunt helpen een beter inzicht te krijgen in eigen gevoelens, in die van de ander;
  • en hoe je als pleegouders het pleegkind uiteindelijk kunt helpen bij het bevorderen van de sociale contacten.

Programma

De bijeenkomst duurt ongeveer 2 uur en ziet er als volgt uit:

  • Welkom, korte introductie en kennismaking
  • Hersenontwikkeling
  • Wat is mentaliseren en toepassing in het dagelijks leven
  • Behandelvormen
  • Ruimte voor vragen die gaan over deze of aanverwante onderwerpen

Materiaal

Na afloop van de training ontvang je een hand-out van de gegeven presentatie.

Voorbereiding

Voor deze bijeenkomst ontvang je bij de bevestiging van deelname ook een voorbereidingsopdracht. Tijdens de bijeenkomst wordt hierop teruggekomen. De voorbereiding neemt ongeveer een uur in beslag.

Voor wie?

Voor alle pleegouders van Juvent die eerder de themabijeenkomst Hechting, de basis hebben gevolgd of de training Zorgen voor getraumatiseerde kinderen. De basiskennis is nodig om deze verdieping goed te kunnen volgen. Mocht je hierover vragen hebben, stel ze gerust via samensterk@juvent.nl.

Praktische info en aanmelden

Wil jij ook meer verdiepende kennis over hechting? Aanmelden kan tot uiterlijk 10 juni a.s. via onderstaand formulier. De voorbereidende opdracht wordt uiterlijk 12 juni per mail retour verwacht. Aan deelname zijn geen kosten verbonden.

  • MM slash DD slash JJJJ
    Vul hier de datum van de bijeenkomst/training in.
  • Voer een nummer in van 1 tot 4.
  • We proberen je vragen te beantwoorden tijdens de bijeenkomst, mits het bijdraagt aan het onderwerp.
  • We brengen jouw pleegzorgbegeleider graag op de hoogte van je aanmelding. Vang je op dit moment geen kind op? Vul hier dan 'WVM' in.