26 mei is de dag van het gescheiden kind. Want als ouders met kinderen scheiden, scheiden de kinderen mee. Ook zij hebben verdriet om wat was en niet meer terugkomt. Ook zij moeten wennen aan nieuwe omstandigheden en aan een ander ritme. Dan helpt het niet als ouders elkaar in bijzijn van de kinderen bekritiseren en kleineren. Het volledig ‘verbannen’ van de ex-partner is meestal ook géén goed idee. Voor jouw kind(eren) is de ex-partner nog altijd pappa of mamma.
Gelukkig kun je als ouder(s) jouw kind(eren) goed helpen om positief om te gaan met de scheiding. Hoe?

Luisteren naar je kind
Laat jouw kind vertellen wat het te vertellen heeft. Toon interesse en probeer objectief te blijven.

Positief benaderen van je kind
Probeer jouw kind positief te benaderen. Zijn/haar verhaal is het verhaal of de beleving van jouw kind.

Realiseren dat jouw kind beide ouders nodig heeft
Dit betekent dat de andere ouder in het leven van jouw kind en in jouw thuissituatie aanwezig zal blijven. Geef jouw kind het gevoel dat het niet hoeft te kiezen tussen pappa of mamma! Maak dus ruimte voor bijvoorbeeld foto’s op de slaapkamer van jouw kind van de andere ouder of voor verhalen van hoe het bij de andere ouder was.

Vragen beantwoorden van jouw kind
Geef antwoord op de vragen die jouw kind heeft over de echtscheiding. Natuurlijk kun je alleen vragen beantwoorden die over jou gaan. De vragen die te maken hebben met de andere ouder kun je bespreken met die ouder en/of jouw kind doorverwijzen naar de andere ouder.

Volwassen onderwerpen bij volwassenen laten
Jouw kind kans soms iets heel graag direct willen weten. Maar als ouder hoef je niet direct op alle vragen een antwoord te hebben. Je mag de tijd en ruimte nemen om hierover na te denken en om het bijvoorbeeld eerst met de andere ouder te bespreken of door te zeggen: “Dit zijn volwassen onderwerpen, niet bestemd voor kinderen”.

Emoties & Frustraties over de andere ouder uiten bij volwassenen
Natuurlijk heb jij ook emoties rondom de scheiding. Bespreek deze met een vriend/vriendin of familieleden en belast jouw kind hier niet mee. Hoor je kind niet uit door vragen te stellen over ex-partner en zijn/haar nieuwe leven.