Gisteren verzamelden zo’n 4000 jeugdzorgwerkers zich op het Koekamp in Den Haag, waaronder 29 van onze collega’s. Met alles wat lawaai kon maken, vertrokken zij vanaf Park Veldzigt. Daar werden ze uitgezwaaid door bestuurder Ruud Stevens die de stakers nog een hart onder de riem stak:  “De vraag naar zorg neemt alleen maar toe. Waar mijn grootste zorg zit, is dat we de laatste jaren grote verschillen zien ontstaan tussen de verschillende regio’s en zelfs gemeentes. Jongeren weten daardoor niet meer waar ze aan toe zijn. Het hangt van de plek af waar je woont of er wel geschikte hulp kan worden geboden.”

 

De sfeer in de bus was relaxed, maar aangekomen op het Koekamp werden de gevolgen van de bezuinigen duidelijk. Zo liepen de collega’s van Juzt met naambadges met een rouwrand. Juzt is mede als gevolg van de bezuinigingen in grote financiële problemen gekomen en houdt op te bestaan. “Er moet geld bij dit te voorkomen, maar dat alleen is niet genoeg. De werkdruk moet omlaag” zegt René van Broekhoven, OR-lid van Juvent. “De reclame van vroeger is helaas werkelijkheid geworden in de jeugdzorg: de paarse opblaaskrokodillen hebben het overgenomen. Weg ermee, we willen ze niet meer!”

 

Naast het teruggeven van paarse opblaaskrokodillen, hielden de actievoerders een minuut stilte om één voor twaalf en een minuut lawaai om twaalf uur. Het is al vijf voor 12 geweest en als er geen geld bij komt, is de verwachting dat er meer hulpverleners en jeugdzorgorganisaties omvallen, zeggen ook de vakbonden. Het lawaai riep minister Hugo de Jonge naar het Koekamp waar hij de actievoerders vertelde dezelfde strijd te voeren. Volgens René bracht hij weinig nieuws. “Het blijft een politieke man die met veel woorden nog steeds weinig zegt. Ik wacht Prinsjesdag af om de balans op te maken of de staking effect heeft gehad. Zo niet, dan verwacht ik snel opnieuw acties.” Meteen benadrukt hij dat hij trots was op de vertegenwoordiging vanuit Juvent en hoopt dat de volgende keer nog meer collega’s aansluiten. “Enkel op deze manier kunnen we laten zien dat de maat vol is en dat hebben we vandaag zeker gedaan!”

 

Ook Omroep Zeeland besteedde aandacht aan de staking. Gemist? Kijk hier terug!