Veelgestelde vragen

 1. Het klikt niet tussen mij en mijn pleegouders. Wat nu?

  Vraag van Sebastiaan (16)
   

  Als je in een pleeggezin gaat wonen, kijken we altijd eerst met jou welk gezin goed bij jou past. Als het even kan, maak je ook eerst kennis voordat je bij het gezin gaat wonen. Want voor jullie allebei is het spannend om ineens in één huis samen te wonen. Toch kan het ook dan gebeuren dat jij en je pleegouders het niet goed samen kunnen vinden. Als jullie er door samen te praten niet uit komen, kun je aan je pleegzorgbegeleider of gezinsvoogd vragen of die jullie kunnen helpen. Dat kan zijn door te kijken of jullie probleem toch nog kan worden opgelost. Is dat niet mogelijk, dan kunnen jullie samen kijken of je naar een ander pleeggezin kunt. Dat is niet altijd 1-2-3 geregeld. Maar door er samen over te praten, komen we vast tot een goede oplossing.

  Sluit deze vraag

 2. Welke begeleiding krijg ik van Juvent?

  Vraag van Saskia  (11)
   

  Wij helpen jou en je ouders om jullie vragen en problemen zo snel mogelijk op te lossen. Hoe we dat gaan doen? Daarvoor gaan we met jou kijken wat er aan de hand is en wat jullie nodig hebben. Wij hebben verschillende soorten hulp en aan de hand van jullie vragen kijken we welke hulp jou het beste kan helpen. Je krijgt dus de hulp die het beste bij jou past. Dat kan zijn door regelmatig bij jullie thuis te komen praten en jullie te helpen zaken anders aan te pakken. Maar het kan ook zijn dat je naar ons toekomt voor hulp. Soms is het goed als er thuis even rust komt en dat jij tijdelijk ergens anders gaat wonen, in een pleeggezin of in een behandelgroep van Juvent.

  Sluit deze vraag

 3. Hoe lang moet ik bij Juvent blijven?

  Vraag van Aaron  (6)
   

  Dat is voor iedereen verschillend en niet altijd vanaf het begin duidelijk. Als je bij ons komt, praten we daarom regelmatig met jou over de hulp die je krijgt. Werkt de hulp voor jou goed? Daarbij proberen we ook aan te geven hoe lang de hulp zal duren. Dat is niet altijd makkelijk. En soms kan het ook tussentijds veranderen, omdat de situatie is veranderd.

  Onze hulp duurt altijd zo kort mogelijk, maar wel zolang als het nodig is. Wij proberen je zo te helpen dat je zo snel mogelijk weer naar huis kunt of geen hulp meer van Juvent nodig hebt. Dat kan een paar maanden zijn. Soms krijg je langer hulp en blijf je een jaar of misschien nog wel langer in een behandelgroep of pleeggezin wonen. Duidelijk is: we praten regelmatig met jou over hoe de hulp verloopt en hoe lang wij denken dat het nog zal duren. Heb je daar vragen over? Stel ze aan je groepsleider of gezinsvoogd.

  Sluit deze vraag

 4. Ik ben bijna 18, wat moet ik nog regelen?

  Vraag van Nilgun  (17)
   

  Als je 18 jaar wordt, ben je voor de wet meerderjarig. Dat betekent dat er heel wat zaken veranderen of dat je die voortaan zelf mag of zelfs moet regelen. Het is goed om je daar op voor te bereiden. Dat doen we samen met jou. Hieronder staan al een paar zaken die veranderen.
  Een ondertoezichtstelling (OTS) of voogdij wordt meestal beeindigd als je 18 wordt. Ook moet je vanaf die leeftijd zelf voor inkomen zorgen: dat kan zijn door studiefinanciering aan te vragen, maar het kan ook zijn dat je al werkt en daarvoor salaris krijgt. Ga je niet naar school en heb je geen werk, dan moet je een uitkering aanvragen. Ook moet je zelf zorgen voor verzekeringen voor eventuele ziektekosten, je kamer en bezittingen of schade die je veroorzaakt.

  Sluit deze vraag

 5. Welke verzekeringen heb ik nodig?

  Vraag van Roy  (19)
   

  Als je 18 jaar wordt of eerder al op jezelf gaat wonen, dan is het verstandig om een aansprakelijkheidsverzekering (WA-verzekering) af te sluiten. Dat is een verzekering voor als je schade veroorzaakt aan spullen van jezelf of een ander. Woon je in een eigen kamer of flat, dan is ook een inboedelverzekering verstandig. Dan zijn je spullen goed verzekerd als er bijvoorbeeld wordt ingebroken of er brand uitbreekt. Een ziektekostenverzekering is verplicht voor iedereen: je moet in elk geval een basisverzekering afsluiten waarmee de belangrijkste ziektekosten worden vergoed. Soms kan het verstandig zijn om een aanvullende verzekering af te sluiten als je bepaalde gezondheidsproblemen hebt.

  Sluit deze vraag