Nieuws

14-06-2017Artikel van RWS "Jongerenhuis Goes gaat verhuizen"

Onderstaande artikel komt uit het Bewonersmagazine van RWS  - mei 2017

Jongerenhuis De Bevelanden van Juvent gaat verhuizen. De bewoners verlaten in september of oktober de behuizing aan de Westhavendijk in Goes. Dan nemen ze hun appartementen in gebruik in een prachtig, historisch pand in de Wijngaardstraat, midden in de stad. De tien tijdelijke woningen aan de Westhavendijk – vijf op de begane grond, vijf op de eerste verdieping – zijn een jaar of acht geleden geplaatst door RWS.

 

Begeleid wonen

Want het gaat hier om begeleid wonen. Natasja Koster, pedagogisch medewerker van Juvent, legt uit wat dat betekent: “Jongerenhuis De Bevelanden is een plek voor jongeren die niet meer thuis kunnen wonen, maar bij het zelfstandig wonen begeleiding nodig hebben. Helemaal op jezelf, dat is nog een stap te ver. Zelfstandig wonen, zonder begeleiding, is wel het doel. Na maximaal twee jaar in het jongerenhuis gewoond te hebben, lukt dat ook in verreweg de meeste gevallen. Voor andere bewoners, die nog niet zo ver zijn, is ambulante begeleiding een oplossing.”

Hulp op maat

De begeleiding is heel divers. “Voor iedere bewoner maken we, na de intake, een hulpverleningsplan op maat. De een kan heel veel zelf, de ander heeft meer begeleiding nodig”, aldus Natasja Koster. “We helpen met praktische regelzaken zoals het aanvragen van huurtoeslag en zorgtoeslag, maar ook met bijvoorbeeld het verkrijgen van financieel overzicht, het schoonhouden van de woning en planning. We houden ook contact met school of werk. In alle gevallen geldt dat de bewoners open moeten staan voor onze begeleiding en adviezen.” De begeleiding is 40 uur per week aanwezig. Buiten deze uren kunnen de bewoners een beroep doen op de bereikbaarheidsdienst van Juvent.

Stephanie (net 21) is een van de bewoners van het Jongerenhuis. Ze zegt veel aan de begeleiding van Natasja en haar collega te hebben. “Ik volg de mbo-opleiding Art of design en mijn begeleider is aanwezig bij de gesprekken die ik heb met de mentor of de trajectbegeleider. Natasja was mijn klant bij een schoolopdracht en ze helpt ook met het schrijven van verslagen. Als ik stress heb, krijg ik mijn gedachten moeilijk op papier. Ze helpt ook met schoonmaken en we  koken weleens samen.”

Veel beter

Natasja hoort wel eens jongeren over schimmel, lekkage en ook qua geluidsisolatie is er veel te wensen. "Het is erg gehorig en er rijdt veel verkeer op de Westhavendijk.” In de Wijngaardstraat krijgt iedere bewoner een nieuw appartement in een historisch gebouw, eveneens van RWS. “Veel beter”, zegt Natasja Koster. Stephanie verhuist niet mee. Zij gaat zelfstandig wonen, met ambulante begeleiding.

 

< Terug naar overzicht