Echt? Nee, echt niet!
Vooralsnog sluit Juvent 2020 weliswaar af met een tekort. Maar dit was voorzien en hiervoor hebben we een spaarpot. Juvent staat dus niet op omvallen; we staan nog fier overeind.
Maken we ons dan helemaal geen zorgen over de toekomst van de jeugdzorg in Zeeland? Dat dan weer wél!

Die zorgen hebben alles te maken met de manier waarop de zorg nu gefinancierd wordt: Gemeenten, onze opdrachtgevers, hebben grote begrotingstekorten. “Wij zien dat gemeenten nu zoeken naar goedkopere oplossingen omwille van de kosten, maar niet kijken of daarmee ook de juiste zorg wordt geboden. Hierdoor blijven cliënten soms langer in het zorgproces dan nodig zou zijn geweest bij direct passende zorg. Daarmee wordt goedkoop, duurkoop. Een pleister plakken lijkt misschien slim, maar soms moet toch echt eerst de wond gehecht worden…”, aldus Ruud Stevens, bestuurder van Juvent.

Juvent vraagt zich dus zeker af of wij in Zeeland straks nog in staat zijn om goede en passende hulp te bieden aan onze kinderen, jongeren en (pleeg)gezinnen. Die vraag bespreekt de bestuurder niet alleen met andere (jeugd)zorgaanbieder en gemeentebestuurders, maar ook binnen de eigen organisatie, met de eigen medewerkers: “Ik heb, samen met de leden van het managementteam, afgelopen maand met medewerkers uit alle regio’s gesproken. Wij hebben de begroting voor komend jaar toegelicht. En we hebben hen gevraagd suggesties te doen die de balans tussen inkomsten en uitgaven in evenwicht kunnen houden. Want, hoewel een deel van de oplossing zeker bij de overheid ligt, past het Juvent niet om met de hand omhoog af te wachten. Wij hebben ook een eigen verantwoordelijkheid om steeds weer kijken of we doen wat we moeten doen en of we dat goed doen!”

Ruud Stevens vervolgt: “Juvent wacht niet af & Juvent is financieel gezond. Toch zijn er zorgen. Als Juvent  steunen wij dan ook het bericht van Jeugdzorg Nederland dat er andere tarieven nodig zijn in de Jeugdzorg. Ook is het belangrijk om goede afspraken te maken over de triage, zeg maar de beoordeling van zorgvragen, om ook in de toekomst een adequaat antwoord te kunnen blijven geven op de zorgbehoefte.”

Lees meer over Jeugdzorg Nederland:
https://www.nporadio1.nl/nos-radio-1-journaal/onderwerpen/65804-2020-10-05-grote-jeugdzorgorganisaties-staan-op-omvallen-kleine-financieel-gezond

https://nos.nl/artikel/2351024-grote-jeugdzorgorganisaties-staan-op-omvallen-kleine-financieel-gezond.html