In de week van het Jonge Kind geeft Juvent graag 6 praktische tips voor jou als ouder/ verzorger hoe je conflicten met jonge kinderen kunt voorkomen en gewenst gedrag bij hen kunt stimuleren. Belangrijk is dat je je kind zoveel mogelijk ziet en begrijpt in zijn/haar emoties én dat je jouw kind aanspreekt in dat wat het zelf al kan.

  1. Als je wilt dat je kind iets doet, geef hem/haar dan 2 keuzes, die voor jou als ouder/ verzorger allebei acceptabel zijn. Bijvoorbeeld bij het kiezen van kleren: “Wil je dit shirt of wil je dat shirt vandaag aan?”
  2. Pick your battles. Weeg per situatie af wat jij echt de moeite vindt om over in discussie te gaan en laat de andere ‘battles’ gaan. Bijvoorbeeld: als de prioriteit voor jou ligt bij het leeg drinken van de beker, dan ga je niet de strijd aan over drinken uit een open beker of een tuitbeker.
  3. Benoem wat je wél van je kind verwacht in plaats van te vertellen wat je niet wilt. Dus geef aan wat het gewenste gedrag is en geef, als dat mogelijk is, een alternatief. Bijvoorbeeld: “Door de winkel lopen we. Zijn we buiten dan mag je rennen.”
  4. Benoem het gevoel van het kind. Als jouw kind bijvoorbeeld verdrietig is, omdat het bouwen van een zandkasteel niet lukt, ga dan op ooghoogte erbij zitten en geef aan: “Ik zie dat je verdrietig bent. Zullen we samen proberen het zandkasteel te maken?”
  5. Wanneer jouw kind ongewenst gedrag laat zien, richt je dan samen op het gedrag wat je wel wilt zien. Een beloningssysteem kan hierbij helpen. Elke keer als het kind het gewenste gedrag laat zien mag het bijvoorbeeld een sticker plakken. Heeft het kind 5 stickers geplakt, dan mag het bijvoorbeeld kiezen welke activiteit er ‘s middags gedaan gaat worden.
  6. Leg uit waarom iets niet mag. Als jouw kind bijvoorbeeld vraagt “Mag ik een snoepje?” en het antwoord is op dat moment “Nee”, geef dan aan waarom het nu geen snoepje mag. Zeg dan bijvoorbeeld. ‘We gaan nu geen snoepje eten, we gaan over 5 minuten boterham eten”.

De tips zijn op een rijtje gezet door Boukje Paridaen en Iris Francke, pedagogisch medewerkers bij Dagbehandeling Sluis