Vandaag, 17 september 2020, is het de nationale dag van de pedagogisch medewerker. Dat leek ons een uitgelezen moment om één van onze pedagogisch medewerkers zich te laten voorstellen.

Melissa Versluijs werkt twee jaar bij Juvent. Op dit moment werkt ze als pedagogisch medewerker op de Dagbehandeling Walcheren, locatie Dauwendaele. Zij heeft, samen met Ineke van Hasselt (GD), het initiatief genomen tot een nieuwe interventie voor Juvent: de Topdogtraining, een sociale vaardigheidstraining met een hond als gids.
Eind van dit jaar gaat een pilot Topdogtraining bij Juvent van start, voor kinderen in de leeftijd van 6-12 jaar. Melissa zal de begeleidende trainer zijn.

Wie is Melissa?
Ik woon in Wolphaartsdijk met mijn man en twee dochters. Mijn echtgenoot werkt als docent biologie en NaSk op CSW in Middelburg. De meiden zijn 10 en 12 jaar oud.
Thuis hebben we een heleboel dieren: 2 honden, katten, kippen, ganzen, schapen, etc.

Grootste uitdaging pedagogisch medewerker
Als pedagogisch medewerker ervaar ik de grootste uitdaging in het steeds weer aansluiting zoeken en maken bij de verschillende kinderen en hun problematieken in de dagbehandelingsgroep. Geen kind is hetzelfde. Het is de kunst om steeds de juiste dingen te doen binnen de behandeling van het kind en zijn/haar omgeving. Om hen zo weer een stapje verder te helpen.

Als Topdogtrainer mag ik kind en dier samenbrengen om een stapje verder te komen in de ontwikkeling. Ik heb een belangrijke taak in de matching van kind en hond. Daarnaast begeleid ik het kind in het vertalen van de signalen van de hond. Het inzichtelijk maken van het verband tussen eigen gedrag en de weerslag hiervan op anderen staat centraal. Ik werk met mijn eigen hond Buddy, dus die ken ik heel goed. Hij is heel zachtaardig en heel erg knuffelig. Zeer geschikt voor (jonge) kinderen. Buddy had zelf een moeilijke start: hij werd als pup gevonden in de bergen van Bosnië. Ik vind dat heel mooi dat juist hij nu kinderen met een moeilijke start kan gaan helpen!

Leuk aan werken bij Juvent
Bij andere zorgorganisaties komt het voor dat cliënten de regie uit handen wordt genomen. Bij Juvent niet. Hier zeggen we: “We ondersteunen jullie”. Alles is gericht op het (terug)geven van die regie en zelfredzaamheid. Dat vind ik mooi!
En dát is ook precies wat de Topdogtraining ambieert: kinderen weer zoveel vertrouwen in zichzelf laten krijgen, dat ze weer vertrouwen op eigen kunnen en dat ze van daaruit weer durven communiceren met anderen. En dat is een belangrijke stap op weg naar zelfstandigheid!