Informatiepakket aanvragen

Is jouw huis een veilige haven en is rust en structuur vanzelfsprekend? Misschien is het pleegouderschap dan iets voor jou. Zo’n beslissing neem je niet zomaar. Wil je meer informatie over wat pleegzorg inhoudt? Een goede eerste stap is het vrijblijvend aanvragen van een informatiepakket. Na het lezen van die informatie, heb je misschien ook verschillende vragen gekregen.

Informatieavond

Ben je benieuwd of het pleegouderschap iets voor jou is? Kom dan naar een informatieavond! Juvent organiseert meerdere malen per jaar op een laagdrempelige manier informatieavonden door heel Zeeland. Tijdens zo’n avond geven we je uitleg over wat er allemaal bij het pleegouderschap komt kijken. Naast onze professionals is ook één van onze pleegouders aanwezig om vragen te beantwoorden. Kijk in onze agenda voor de datum van de eerstvolgende bijeenkomst bij jou in de buurt of meld je direct hier aan. Je bent van harte welkom!

Pleegouder worden

Ben je ervan overtuigd dat je pleegouder wilt worden? En heb je plek voor kinderen die op zoek zijn naar een pleeggezin?  Laat ons dan tijdens de informatieavond weten dat je interesse hebt, of neem contact op met de afdeling Werving, Voorbereiding & Matching van Juvent.

Wat je misschien nog wilt weten

Hoe word je pleegouder?

Het traject om pleegouder te worden zie je hier.

Informatiepakket

Je ontvangt informatie per mail of per post

Informatieavond

Je bezoekt een informatieavond bij jou in de buurt. Daar krijg je informatie over pleegzorg en Juvent. Je kunt ook al je vragen stellen aan hulpverleners en pleegouders

Aanmelden

Je kunt je aanmelden. Dit verplicht je tot niets.

Intake

Veelal telefonisch volgt er een intake. We bespreken jouw situatie en je wensen ten aanzien van pleegzorg en bepalen samen met jou of het een goed moment is om te starten aan ons voorbereidings- en selectieprogramma.

KIM! Voorbereidings- en selectieprogramma

Je volgt een tweedaagse training. Hier leer je meer over thema’s die met pleegzorg te maken hebben, zoals relatie met de ouders, hechting, identiteit en het omgaan met soms ingewikkeld gedrag van je pleegkind.

Acceptatie

Samen met jou beslissen we of je opgenomen wordt in ons pleegouderbestand.

Matching

Is er een kind wiens situatie aansluit bij jouw wensen en situatie, dan maak je kennis. Klikt het van beiden kanten? Dan is er een match en komt het kind bij je logeren of wonen. Dit wordt – indien mogelijk - langzaam opgebouwd.

Behoud

Je staat niet alleen voor de zorg. Jouw pleegzorgbegeleider is er voor jou om je te begeleiden in de zorg. Samen kijken jullie wat goed is voor het kind en zijn/haar ontwikkeling.

Training

Tijdens de plaatsing volg je naar eigen wens trainingen en bezoek je thema-avonden. Deze avonden worden georganiseerd door Samen Sterk. Zij luisteren naar de ontwikkel of informatiebehoefte van pleegouders en proberen daar op aan te sluiten.   Je kunt op ieder moment pauzeren of beslissen om te stoppen met het traject.

Wat zijn de overwegingen om pleegouder te worden?

Het ligt voor de hand dat je veel vragen hebt over of het verstandig is om pleegouder te worden. Wie is Juvent precies? Wat zijn je wensen? Moet er iets veranderen voordat er pleegkinderen kunnen komen? Hoe is het financieel geregeld?

Overwegingen voor aspirant-pleegouders:

 • Past het pleegouderschap bij mij en mijn gezin: wil ik dat en kan ik dat?
 • Past deze organisatie bij mij: wil ik partner zijn in deze sfeer en omgeving?

Overwegingen voor de trainers, namens Juvent:

 • Is pleegzorg verantwoord: vinden wij dat het voor alle betrokkenen veilig is en blijft?
 • Kunnen deze pleegouders partners zijn in onze organisatie?

Waar moet ik als pleegouder aan voldoen?

Om pleegouder te kunnen worden, moet je voldoen aan een aantal criteria:
 • Eén van de aspirant-pleegouders heeft de leeftijd van 21 jaar bereikt
 • De Raad voor de Kinderbescherming geeft een Verklaring van Geen Bezwaar (VGB) voor alle inwonende personen van 12 jaar en ouder. Hiervoor ontvang je na aanmelding een toestemmingsformulier.
 • Pleegouders kunnen en willen samenwerken met een voorziening voor pleegzorg om uitvoering te geven aan een hulpverleningsplan voor het pleegkind. Dit dient vóór een eerste plaatsing te zijn aangetoond in een screeningstraject. Hierbij gaan we uit van de landelijke criteria.

Landelijke criteria screeningstraject

 • Openheid en duidelijkheid in contact
 • Bereidheid tot samenwerking en delen van het ouderschap
 • Kinderen helpen een positief zelfbeeld te ontwikkelen
 • Kinderen helpen tot gedragsverandering zonder hen pijn te doen
 • Inschatten wat pleegzorg betekent voor het dagelijks leven
 • Bieden van een veilige en verantwoorde omgeving
 • Referenties