Het Pleegouderschap

Erica is getrouwd en heeft 2 eigen kinderen van 13 en 15 jaar oud. Inmiddels zit ze al bijna 10 jaar in de pleegzorg. Momenteel heeft ze een pleegdochter van 8 jaar. Daarnaast heeft ze met haar man een gezinshuis (via een andere jeugdhulporganisatie), waar ze een meisje van 10 en een jongen van 16 onder haar hoede heeft. Erica: “We begeleiden in ons gezin jongeren die even niet meer thuis kunnen wonen. Eerder hadden we een crisisplaatsing die een half jaar duurde en een weekeindplaatsing die inmiddels beëindigd is. De kinderen die nu bij ons wonen blijven waarschijnlijk tot ze volwassen zijn.”

Van dichtbij ervaren
Erica kwam al jong in aanraking met deeltijdpleegzorg: “Mijn broer had een weekeindpleegvader. Ik vond en vind dat nog altijd heel bijzonder. Deze man (inmiddels is hij helaas overleden) heeft zoveel voor mijn broer betekend. Ik dacht altijd: Hoe mooi zou het zijn als ik ooit zoiets in mijn leven kan doen.”

Me samen met de kinderen ontwikkelen

“Vrienden van ons stapten in het pleegouderschap en daardoor ging het onderwerp weer voor me leven. Van daaruit ben ik er zelf ook ingerold. Voor mij zijn de pleegkinderen een groot onderdeel van mijn leven. Ik vind het leuk om me samen met de kinderen te ontwikkelen en verdiep me regelmatig in bepaalde onderwerpen. Zo volg ik trainingen over hechting, trauma en bepaalde methodieken.”

Ik volg trainingen over hechting trauma en bepaalde methodieken.

Erica in de pleegouderraad

“De eerlijkheid gebied te zeggen dat ik per toeval, via de vrouw van POR secretaris Richard, in de POR ben gerold. De zoektocht naar nieuwe POR-leden kwam ter sprake en toen dacht ik: waarom niet! Kort daarna heb ik een eerste bijeenkomst bijgewoond en sindsdien besloot ik me officieel als lid in te schrijven. Vanuit mijn inmiddels  jarenlange praktijkervaring in het pleegouderschap deel ik graag mijn visie. Ik denk dat daar mijn grootste kracht zit, die vertaalslag kunnen maken van beleid naar praktijk.”

Mijn kracht zit in het vertalen van beleid naar praktijk.

Blik vooruit

Erica is verder nog wat zoekende als relatief nieuw lid. Ze hoopt in ieder geval niet alleen een gezicht te geven aan de pleegouders van Juvent, maar juist ook bij te dragen aan de zichtbaarheid van de POR richting de pleegouders. Erica: “Meer laten zien dat we er zijn en wat we doen, daar ga ik voor.”

Meer laten zien dat de POR er is en wat we doen, daar ga ik voor!